Samouczek to dział poświęcony informacjom, które pomogą Wam lepiej zrozumieć wykorzystywane przez nas pojęcia i techniczne aspekty naszych kolumn. Zapoznajcie się z tymi informacjami aby destylatory przestały być dla Was tajemnicą a stały się przyjemnym w uzytkowaniu sprzętem.
Głowica zawsze znajduje się na szczycie kolumny. Służy ona do skroplenia par etanolu oraz odebrania przedgonu. Pracuje ona bezciśnieniowo w układzie otwartym. Występuje ona w kilku wersjach: Aabratek, Nixon, Thor, UFO, Szklane.
OLM inaczej obniżony odbiór destylatu. Służy do odbioru etanolu (serca). Jest to system
stosowany w przemyśle spirytusowym. Zanieczyszczenia lekkie (przedgony) zawsze
koncentrują się na szczycie kolumny (głowica). Obniżenie odbioru pozwala odsunąć się od tej
zanieczyszczonej strefy, co w następstwie daje czystszy urobek.
Sterownik wspiera proces destylacji. W najprostszej formie jest to termometr 3-kanałowy,
który daje nam podgląd temperatury: zbiornika, kolumny i głowicy. Bardziej zaawansowane
zgłaszają alarmy i dają zdalny podgląd na smartfonie. W wersjach półautomatycznych
potrafią same zakończyć proces lub wyłączyć zasilanie, gdy wykryją awarię. Automaty
prowadzą cały proces wraz z rozruchem samodzielnie.
Kolumna jest najważniejszym elementem destylatora. Istnieją ich dwa rodzaje: zasypowe i
półkowe. Mogą też być konfigurowane w opcji mieszanej (hybrydowej).
Kolumny zasypowe specjalizują się w uzyskiwaniu wysokiego % spirytusu. Półkowe służą do
destylacji owocowo-zbożowych. Pozawalają zachować aromat i smak surowca. W opcji
hybrydowej dają większą delikatność i miękkość urobku.
System odbioru składa się z: przepływomierza, chłodnicy, papugi. Przepływomierz daje nam wizualny podgląd prędkości odbioru destylatu. Chłodnica wychładza destylat w okolice 20C, wymagane jest to dla prawidłowego pomiaru
stężenia % w papudze. Papuga na bieżąco mierzy moc odbieranego serca.
Katalizator miedziany jest to krótki odcinek kolumny zasypany sprężynkami miedzianymi. Jego głównym zadaniem jest redukcja związków siarki. Siarkowodory w destylacie tworzą posmak gotowanego jaja, serwatki itp. Przyczyną jest wadliwa fermentacja nastawu. Nie zawsze to zjawisko występuje, ale gdy się pojawi katalizator bardzo pomaga.
Bufor stabilizujący ułatwia pracę z kolumną. Wyrównuje prędkość odbioru destylatu. Wyłapuje frakcje ciężkie (pogony) i do końca procesu hamuje ich przemieszczanie się w górę
kolumny. Pozwala też na lepszy odzysk etanolu z zbiornika. Przykładowo z zbiornika 50 l bez
bufora uzyskujemy 5 l serca, zaś po dołożeniu bufora 6,5 l.
Zbiornik służy do zagotowania wsadu. W zależności co gotujemy zalecane są różne zbiorniki.
Dla nastawów cukrowych, klarownych win, redestylatów wystarczą zbiorniki
jednopłaszczowe. Dla zbożówek i gęstw owocowych dwupłaszczowe. Przy większych
gabarytach niż 50l i destylacji zacierów zbożowych zalecane są mieszadła.